Duurzaam (ver)bouwen: kan dat ook goedkoop?

Zo bouw je groener
Je steentje bijdragen aan het klimaat: hé, het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Voor velen staat duurzaam leven immers synoniem voor "duurder leven". Ook als je een woning bouwt of onder handen neemt, lijken duurzame technieken en materialen zwaarder door te wegen in de portemonnee. Toch kan duurzaam (ver)bouwen goedkoper dan je denkt.

Houd het simpel

Een van de grondbeginselen van duurzaam bouwen stelt: less is less. Ofwel, hoe minder ruimte je nodig hebt, hoe kleiner het kostenplaatje. Je hoeft niet alleen minder materialen aan te kopen, ook je energiekosten zullen een pak lager liggen en je ecologische voetafdruk wordt er alleen maar kleiner op. Ga in dit verband ook voor een eenvoudig bouwplan, ook als je gaat verbouwen. Hoe meer standaardmaten je kan gebruiken, hoe beter voor je budget.

Bespaar op werkuren

Zelfs al ben je niet de handigste thuis, je zou versteld staan hoeveel zaken je na een beetje opzoekwerk helemaal zelf kan doen. Denk daarbij vooral aan de afwerking van je woning, zoals het schilderen van muren of het plaatsen van parket, maar ook aan het plaatsen van dakisolatie. Zo houd je meer budget over om een iets duurzamer materiaal uit te kiezen. Ben je wél een handige harry? Dan zijn er allicht meer DIY-opties.

Ga premies achterna

Om duurzaam (ver)bouwen aan te moedigen, werden er verschillende premies in het leven geroepen. Zo kan wie een warmtepomp of zonneboiler plaatst, daarvoor een premie krijgen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Dankzij het nieuwe Warmtefonds kan je als woningeigenaar nu ook voordelig lenen (tot wel € 25.000) als je het plan hebt om te investeren in isolatie of duurzame energie.

Weet dat alle beetjes helpen

Je steentje bijdragen is geen kwestie van alles of niets. Je bent dus zeker niet slecht bezig als je vasthoudt aan fossiele brandstoffen. Is je woning optimaal geïsoleerd, dan verbruik je immers misschien maar een derde van de energie die je buurman nodig heeft. Ook als je in dat geval een gewone gasketel hebt, zal het milieu je dankbaar zijn. Wil je later wel switchen naar groene energie, maar de investering spreiden? Plaats dan vandaag al radiatoren op ultralage temperatuur: die kan je zowel aansluiten op een warmtepomp als op een traditionele ketel.

Focus op de lange termijn

Oké, toegegeven, een duurzame investering lijkt op financieel vlak in eerste instantie misschien niet de meest interessante optie. Maar houd in het achterhoofd dat duurzame materialen en technieken je op de lange termijn bijna altijd een stevige kostenbesparing zullen opleveren. Je zal wellicht minder geld kwijt zijn aan onderhoud en herstellingen en zoals gezegd zal ook je energiefactuur gevoelig dalen. Duurzaam (ver)bouwen is dus niet per se duur!

Inspiratie

Zo gebruik je Touch E3
Alles over de handige warmte-app van Radson
23 januari 2020
Zoneregeling
Graden geluk
De ideale temperatuur voor elk plekje in huis
30 januari 2019
Warmtearchitectuur
How to hygge
Leren ontstressen op z'n deens
29 januari 2019
Interieur inspiratie
Droomhuis gespot? Zo weet je of er nog werk aan de winkel is
Is je woning in goede staat?
30 december 2019
Renovatie