Graden geluk

De ideale temperatuur voor elk plekje in huis

Grijp jij meteen naar je warmste fleece als het in de eetkamer frisser is dan 20 graden? Of loop jij dan doodleuk in je ondergoed rond? Bij welke temperatuur je je het meest comfortabel voelt in huis, is uiteraard voor iedereen anders. Maar heb je geen idee hoe dat zit voor jou, dan helpen de volgende richtlijnen je vast op weg. Let’s get comfy!

Woon- en eetkamer: 20°

Tenzij je uren voor je badkamerspiegel staat, is de kans groot dat je het grootste deel van je tijd in je woon-en eetruimte doorbrengt. Logisch dus dat het hier best altijd lekker warm is. De meeste mensen geven de voorkeur aan een temperatuur van zo’n 20°C.

Badkamer: 22° à 24°

Heerlijk, zo’n hete douche! Maar niet als je je moet omkleden in een ijskoude badkamer. Heb je radiatoren in je badkamer, dan is een temperatuur van 24°C optimaal. Bij vloerverwarming wordt het al gezellig vanaf 22°C.

Slaapkamer: 18°

Wist je dat je sneller nachtmerries krijgt als het te warm is in je slaapkamer? Hier mag het dus gerust wat frisser zijn. Al betekent dat niet dat de verwarming daarom af moet staan: ook een kille kamer kan je nachtrust verstoren. Hou het op 18°C - of 22°C als je in je slaapkamer studeert.

Altijd de juiste temperatuur

Hoe zorg je dan voor de juiste temperatuur in de juiste kamer op het juiste moment? Onze tip: kies voor zoneregeling in je woning. Zo kan je elke kamer afzonderlijk verwarmen naar je eigen behoeften, zowel in nieuwbouw- als renovatiewoningen. Iedere ruimte krijgt een eigen thermostaat die erover waakt dat de kamer enkel verwarmd wordt wanneer dat nodig is, volgens de temperatuur die jij wenst. Fijn voor jou én je energiefactuur.

Opwarmen vanuit je luie zetel

Met een zoneregeling als de Touch E3 van Radson bedien je je verwarming van waar je maar wil. Ook wanneer je meerdere verwarmingssystemen in huis hebt (zoals vloerverwarming en radiatoren). Dus ben je na het eten in de zetel beland, maar wil je straks nog even opruimen op zolder? Blijf gerust nog even zitten en warm die bovenste verdieping alvast op met de app op je gsm of tablet. Handig!

Is zoneregeling hetzelfde als een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat helpt je energiezuinig te verwarmen, maar is doorgaans een stuk beperkter dan een zoneregelingssysteem. Bij zoneregeling kun je ruimtes los van elkaar verwarmen, wat niet met elke slimme thermostaat mogelijk is. Die werken meestal enkel in de woonruimte. Je kunt dan ook veel meer besparen op je energieverbruik.

Let wel: wil je zoneregeling in huis, dan kan je best een adviseur raadplegen om de optimale zoneconfiguratie samen te bepalen.

Inspiratie

Badmode
Zo kleed je je badkamer extramooi aan
31 januari 2019
Badkamer
Speeltijd
5 originele indoorspelletjes bij slecht weer.
30 januari 2019
Fun
How to hygge
Leren ontstressen op z'n deens
29 januari 2019
Interieur inspiratie
Checklist voor je badkamerrenovatie
5 dingen die je moet doen voordat je je badkamer renoveert
7 februari 2020
Badkamer
Hocus pocus... Focus!
Concentratietips voor harde werkers
1 februari 2019
Welzijn
De 10 geboden van interieurdesign
Jouw leidraad voor een stijlvol interieur
31 januari 2019
Interieur inspiratie