Duurzaam (ver)bouwen: kan dat ook goedkoop?

Zo bouw je groener
Je steentje bijdragen aan het klimaat: hé, het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Voor velen staat duurzaam leven immers synoniem voor "duurder leven". Ook als je een woning bouwt of onder handen neemt, lijken duurzame technieken en materialen zwaarder door te wegen in de portemonnee. Toch kan duurzaam (ver)bouwen goedkoper dan je denkt.

Houd het simpel

Een van de grondbeginselen van duurzaam bouwen stelt: less is less. Ofwel, hoe minder ruimte je nodig hebt, hoe kleiner het kostenplaatje. Je hoeft niet alleen minder materialen aan te kopen, ook je energiekosten zullen een pak lager liggen en je ecologische voetafdruk wordt er alleen maar kleiner op. Ga in dit verband ook voor een eenvoudig bouwplan, ook als je gaat verbouwen. Hoe meer standaardmaten je kan gebruiken, hoe beter voor je budget.

Bespaar op werkuren

Zelfs al ben je niet de handigste thuis, je zou versteld staan hoeveel zaken je na een beetje opzoekwerk helemaal zelf kan doen. Denk daarbij vooral aan de afwerking van je woning, zoals het schilderen van muren of het plaatsen van parket, maar ook aan het plaatsen van dakisolatie. Zo houd je meer budget over om een iets duurzamer materiaal uit te kiezen. Ben je wél een handige harry? Dan zijn er allicht meer DIY-opties.

Ga premies achterna

Om duurzaam (ver)bouwen aan te moedigen, werden er verschillende premies in het leven geroepen. Zo kan wie een warmtepomp plaatst, daarvoor een premie krijgen van zijn netbeheerder. En ga je renoveren, dan kan je met de Vlaamse renovatiepremie tot 30% van je factuurbedragen terugkrijgen. Bovendien geniet je bij een verbouwing altijd van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Weet dat alle beetjes helpen

Je steentje bijdragen is geen kwestie van alles of niets. Je bent dus zeker niet slecht bezig als je vasthoudt aan fossiele brandstoffen. Is je woning optimaal geïsoleerd, dan verbruik je immers misschien maar een derde van de energie die je buurman nodig heeft. Ook als je in dat geval een gewone gasketel hebt, zal het milieu je dankbaar zijn. Wil je later wel switchen naar groene energie, maar de investering spreiden? Plaats dan vandaag al radiatoren op ultralage temperatuur: die kan je zowel aansluiten op een warmtepomp als op een traditionele ketel.

Focus op de lange termijn

Oké, toegegeven, een duurzame investering lijkt op financieel vlak in eerste instantie misschien niet de meest interessante optie. Maar houd in het achterhoofd dat duurzame materialen en technieken je op de lange termijn bijna altijd een stevige kostenbesparing zullen opleveren. Je zal wellicht minder geld kwijt zijn aan onderhoud en herstellingen en zoals gezegd zal ook je energiefactuur gevoelig dalen. Duurzaam (ver)bouwen is dus niet per se duur!

Inspiratie

De 10 geboden van interieurdesign
Jouw leidraad voor een stijlvol interieur
31 januari 2019
Interieur inspiratie
Elektrisch verwarmen, iets voor jou?
De pro's en contra's van elektrische radiatoren
1 februari 2019
Elektrische radiatoren
De kunst van de Feng Shui
Decoratietips voor meer geluk in huis
30 januari 2019
Interieur inspiratie
100% babyproof
Een veilig huis voor klein & groot
30 januari 2019
Welzijn
Interview
met een Radson productiemedewerker
31 januari 2019
Interview
Interview
met een interieurarchitecte
30 januari 2019
Interview