De 10 geboden

van interieurdesign

Biecht maar op: jij bent schuldig aan heel wat interieurzonden. Daarom hebben we voor jou dé leefregels verzameld om religieus te volgen als je eindelijk dat droominterieur wil. Amen!

Biecht maar op: jij bent schuldig aan heel wat interieurzonden. Daarom hebben we voor jou dé leefregels verzameld om religieus te volgen als je eindelijk dat droominterieur wil. Amen!

1. Gij zult

kleur bekennen

Hét geheim van interieurdesigners? De 10/30/60-kleurregel. Kies als hoofdkleur (60%) een neutrale basis zoals wit, beige, grijs of houttinten. Die basiskleur gebruik je voor je muren, tapijten en grote meubelstukken zoals de sofa of keukenkasten. Vervolgens kies je een bijpassende secundaire kleur (30%) voor grote oppervlakken zoals gordijnen, een bedsprei of accentmuur. De contrasterende accentkleur, ten slotte, is voor de accessoires in je ruimte (10%) zoals kussens en vazen.

Tip
Onze radiatoren zijn beschikbaar in meer dan 70 kleuren! Zo passen ze perfect in je neutrale basis of vormen ze een tof accent.

2. Gij zult

mixen & matchen

Je kent het wel: de driezitbank die met een tweezit, fauteuil en voetenbank komt. Vergeet zo’n all-informules, want die laten je interieur er meteen heel saai uitzien. Vergelijk het samenstellen van een interieur met het kiezen van een outfit: combineer verschillende stukken die mooi bij elkaar passen, maar elkaar ook aanvullen. Mix en match kleurtinten, groottes en texturen voor een ruimte die altijd interessant blijft.

3. Gij zult

helden uitkiezen

Elke ruimte heeft een ‘interieurheld’ nodig: een item dat verrast, inspireert en een impact maakt. Die Chesterfield-sofa waarvan je al járen droomt of de eigenzinnige ladekast die je van je grootmoeder hebt geërfd, bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat dit item de eyecatcher van de ruimte wordt en bouw de rest errond op.

4. Gij zult

het licht zien

Met plafondlampen alleen kan je moeilijk warmte creëren. Ga liever voor een combinatie van verschillende lichtbronnen zoals staanlampen, muurlampen en tafellampen om meer diepte en warmte in je ruimte te creëren.

5. Gij zult

de regel van 3 eerbieden

Interieurdesign is geen exacte wetenschap, maar er is één wiskunderegel die je altijd in het achterhoofd moet houden: de regel van 3. Dat betekent dat alle accessoires – van zwevende muurplankjes tot decoratieve kussens – er interessanter uitzien in groepjes van 3 dan 2 of 4.

6. Gij zult

logisch nadenken

Hoewel interieurmagazines je anders laten denken, zijn ruimtes geen stillevens. Je lééft er, dus zorg je er maar beter voor dat alles praktisch is ingedeeld. Kan je overal vrij rondlopen zonder dat er meubels in de weg staan? Staat je sofa ver genoeg van de tv? En zijn de handdoeken op je badkamerradiator binnen handbereik als je uit douche of bad komt?

Tip
Hier lees je waar je je radiatoren het best in je ruimte plaatst.

7. Gij zult

de tand des tijds doorstaan

Geen zin om je interieur elke 5 jaar een upgrade te geven? Investeer dan in tijdloze grote basisstukken zoals een comfortabel bed, een fantastisch schilderij en degelijke radiatoren. Je mag nog steeds smelten voor trends, maar ga dan voor kleinere accessoires die je makkelijk kan vervangen. Kunst is voor het leven, die geometrische vaas of fluwelen poef waarschijnlijk niet.

8. Gij zult

stijlvol verwarmen

Radiatoren zijn heus niet meer de afgebladderde, antieke muurbloempjes van vroeger. Tegenwoordig vind je ze in heel wat elegante en hippe designs die je ruimte letterlijk én figuurlijk extra warmte geven. Neem hier een kijkje naar al onze verschillende modellen, je vindt er zeker de leukste radiatoren voor jouw thuis!

10. Gij zult

de geboden overtreden

Nu je alle geboden gelezen hebt (en natuurlijk plichtsgetrouw volgt), is het tijd om ze te overtreden. Ja, écht! Jij moet immers in je eigen huis wonen, dus doe gewoon wat jou blij maakt . Wil je een fiets tegen de muur hangen of een giga knutselwerk van de kids op de salontafel etaleren? Doen! Niets zo interessant als een interieur dat een verhaal vertelt.

9. Gij zult

een moodboard maken

Kan je nog niet meteen een stijletiket op je droominterieur kleven? Pak er dan wat interieurbladen, online artikels en sociale media bij en verzamel wat je mooi vindt. Eens je de naam van je favoriete stijl kent, is het makkelijker om daarrond je interieur samen te stellen. Pssst: doe ook eens onze stijltest!

Inspiratie

De waarheid over warme voetjes
De pro's en contra's van vloerverwarming
1 februari 2019
Vloerverwarming
De ideale warmtearchitectuur
Stap voor stap
30 januari 2019
Warmtearchitectuur
Graden geluk
De ideale temperatuur voor elk plekje in huis
30 januari 2019
Warmtearchitectuur
Elektrisch verwarmen, iets voor jou?
De pro's en contra's van elektrische radiatoren
1 februari 2019
Elektrische radiatoren
Droomfabriek
7 tips om beter te slapen
1 februari 2019
Slaapkamer
Checklist voor je badkamerrenovatie
5 dingen die je moet doen voordat je je badkamer renoveert
7 februari 2020
Badkamer