Droomhuis gespot?

Zo weet je of er nog werk aan de winkel is
Aan de buitenkant een prachtig plaatje, maar diep vanbinnen toch wat mankementjes: ook je droomhuis kan zo zijn gebreken hebben. Hoe weet je of je nieuwe woning op technisch vlak wel helemaal in orde is? Zijn verwarming, elektriciteit en isolatie wat ze moeten zijn? En wat als dat niet het geval is? Met deze checklist weet je waar je op moet letten.

1. Begin bij de EPC-waarde

De EPC-score kan je veel vertellen over de isolatie en verwarmingsinstallaties van je woning. De score geeft namelijk een schatting weer van het energieverbruik: hoe hoger het cijfer, hoe minder zuinig je woning. Voor een moderne rijwoning wordt een EPC-waarde van 150 als goed beschouwd, voor een open bebouwing kan je gerust zijn als het cijfer lager is dan 200.
Goed om te weten: in 2019 werd de EPC-score hervormd naar de EPC+-score. Dat betekent dat je woning naast een cijferscore ook een energielabel krijgt: van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Net als je koelkast dus. Zo wordt het makkelijker om verschillende types woningen te vergelijken.

2. Check de isolatie

Is de EPC-waarde van je huis hoog, dan heeft de isolatie daar mogelijk veel mee te maken. Ga na of het dak, de spouwmuren en de vloeren goed geïsoleerd zijn en stel ook vragen over de beglazing: is er enkel glas, dubbel glas of hoogrendementsglas?
Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe meer vrijheid je hebt om je woning optimaal te verwarmen en flink te besparen op je energiefactuur. Is er een traditionele ketel in de woning, maar wil je nu of later overschakelen naar hernieuwbare energie? Dan is vloerverwarming tegenwoordig geen must meer: ook radiatoren op (ultra)lage temperatuur zijn immers prima te combineren met een warmtepomp.

3. Hoe staat het met de verwarming?

Wordt de woning nog verwarmd met een ketel op stookolie, of is er al een condensatieketel, hoogrendementsketel of warmtepomp? Is er vloerverwarming of zijn er radiatoren? Ga na wanneer het laatste onderhoud plaatsvond en of alles nog werkt zoals het hoort
Is je oog op een ouder huis gevallen? Dan ben je wellicht al voorbereid op een flinke renovatie. De kans bestaat dan ook dat er nog geen centrale verwarming is, maar dat betekent wel dat je helemaal je ding kan doen. In dit scenario kan je misschien werken met een combinatie van vloerverwarming en radiatoren, mits je woning voldoende geïsoleerd is. Door gebruik te maken van zoneregeling, kan je ook maximaal besparen op je verbruik. Of durf te kiezen voor designradiatoren als uitblinker in je interieur.

4. En dan nu de elektriciteit

Bij de verkoop van een woning moet de verkoper je een elektrische keuring kunnen overhandigen. Dit document geeft de staat van de elektrische installatie weer en vertelt je of je als koper de plicht hebt om nog zaken in orde te brengen. Dubbelcheck daarnaast ook het aantal schakelaars en stopcontacten: het lijkt misschien een detail, maar in sommige ruimtes kunnen er nooit genoeg zijn.

5. Ook belangrijk

Naast isolatie, verwarming en elektriciteit zijn er nog een aantal zaken die je best weet voor je de koopovereenkomst tekent:
  • Heeft de woning een verleden met vochtproblemen, schimmel of houtworm?
  • Is het dak waterdicht?
  • Zijn de waterleidingen in goede staat en uit welk materiaal bestaan ze? Loden leidingen kunnen je gezondheid schaden.
Wil je écht helemaal zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet? Neem dan iemand mee die er wat van kent. Een extra paar ogen kan nooit kwaad.

Inspiratie

Moet je vloerverwarming ontluchten?
Onderhoud bij vloerverwarming
16 december 2019
Vloerverwarming
Badmode
Zo kleed je je badkamer extramooi aan
31 januari 2019
Badkamer
Radiatoren op de rooster
De pro's en contra's van radiatoren
1 februari 2019
Radiatoren
Droomfabriek
7 tips om beter te slapen
1 februari 2019
Slaapkamer
Ik wil een huis!
Wat je moet weten voordat je je eerste woning koopt
25 oktober 2019
Isolatietips voor verbouwers
Wat je moet weten als je je woning goed wil isoleren
23 januari 2020
Renovatie