Help! Hoe begrijp ik mijn jaarafrekening?

De ins en outs van je energiefactuur
Elk jaar vind je weer dat gevreesde stukje papier in je brievenbus of mailbox. Je opent de mail of envelop, zoekt haastig naar dat ene cijfer en schrikt je wellicht een hoedje. Want ja, op een of andere manier is je energiefactuur altijd hoger dan je gehoopt had. Ontdek waarom je betaalt wat je betaalt en welke cijfers er écht toe doen.

Focus niet op het totaalbedrag

Het cijfer op je jaarafrekening dat voor jou wellicht het belangrijkst lijkt, is het totaalbedrag dat je nog verschuldigd bent aan (of in een beter scenario, moet terugkrijgen van) je leverancier. Dat bedrag is het verschil tussen wat je al betaald hebt aan voorschotten en je eigenlijke verbruik van het voorbije jaar.

Kijk naar de energiekost

Het totaalbedrag op je factuur omvat niet alleen de kosten voor je verbruik, maar ook andere kosten die je niet rechtstreeks kan beïnvloeden. Beter kijk je naar de ‘energiekost’: dit bedrag is berekend op basis van je verbruik en heb je dus enigszins zelf in de hand.
De kosten op je energiefactuur worden onderverdeeld in 3 categorieën:
  • Energiekost: de kosten voor het verbruik van aardgas en/of elektriciteit, eventuele abonnementskosten en bijdragen voor hernieuwbare energie
  • Nettarieven: de kosten voor het transport en de distributie van energie tot bij je woning of bedrijf
  • Heffingen en belastingen: de energiebijdrage, de federale bijdrage, de bijdrage voor de Energienota en de btw
Je betaalt dus een bedrag aan 3 verschillende partijen: een deel is voor je energieleverancier, een deel gaat naar de netbeheerder en een deel krijgt de overheid. Je leverancier neemt alles in ontvangst en stort het nodige door.
Let wel: slimme thermostaten zijn doorgaans niet in staat om te communiceren met meerdere verwarmingscircuits tegelijk. Ze kunnen zones dus niet los van elkaar aansturen. Met zoneregeling kan dit wel: hiermee warm je afzonderlijke ruimtes enkel op waar en wanneer het nodig is. Een kleine ingreep met grote gevolgen voor je factuur.

Een andere oplossing is om je eigen verbruik eens kritisch onder de loep te nemen. Misschien heb je niet de meest zuinige warmteconfiguratie? Overweeg bijvoorbeeld om over te stappen naar een systeem op lage temperatuur: vloerverwarming is dan geen noodzaak, want intussen kan je je woning ook met radiatoren verwarmen op ultralage temperaturen. Of misschien verwarm je bepaalde ruimtes een hele dag lang, terwijl je er amper hoeft te zijn? In dat geval kunnen slimme thermostaten je helpen om energie te besparen.

Inspiratie

How to hygge
Leren ontstressen op z'n deens
29 januari 2019
Interieur inspiratie
Radiatoren op de rooster
De pro's en contra's van radiatoren
1 februari 2019
Radiatoren
Vergelijk je verbruik
Verbruik jij meer of minder energie dan gemiddeld?
11 september 2019
Duurzaam wonen
Isolatietips voor verbouwers
Wat je moet weten als je je woning goed wil isoleren
23 januari 2020
Renovatie
Tijd voor nieuwe radiatoren?
5 goede redenen om je radiatoren te vervangen
3 september 2019
Radiatoren
Droomfabriek
7 tips om beter te slapen
1 februari 2019
Slaapkamer