Help! Hoe begrijp ik mijn jaarafrekening?

De ins en outs van je energiefactuur
Elk jaar vind je weer dat gevreesde stukje papier in je brievenbus of mailbox. Je opent de mail of envelop, zoekt haastig naar dat ene cijfer en schrikt je wellicht een hoedje. Want ja, op een of andere manier is je energiefactuur altijd hoger dan je gehoopt had. Ontdek waarom je betaalt wat je betaalt en welke cijfers er écht toe doen.

Focus niet op het totaalbedrag

Het cijfer op je jaarafrekening dat voor jou wellicht het belangrijkst lijkt, is het totaalbedrag dat je nog verschuldigd bent aan (of in een beter scenario, moet terugkrijgen van) je leverancier. Dat bedrag is het verschil tussen wat je al betaald hebt aan voorschotten en je eigenlijke verbruik van het voorbije jaar.

Kijk naar de energiekost

Het totaalbedrag op je factuur omvat niet alleen de kosten voor je verbruik, maar ook andere kosten die je niet rechtstreeks kan beïnvloeden. Beter kijk je naar de ‘energiekost’: dit bedrag is berekend op basis van je verbruik en heb je dus enigszins zelf in de hand.
De kosten op je energiefactuur worden onderverdeeld in 3 categorieën:
  • Energiekost: de kosten voor het verbruik van aardgas en/of elektriciteit, eventuele abonnementskosten en bijdragen voor hernieuwbare energie
  • Nettarieven: de kosten voor het transport en de distributie van energie tot bij je woning of bedrijf
  • Heffingen en belastingen: de energiebijdrage, de federale bijdrage, de bijdrage voor de Energienota en de btw
Je betaalt dus een bedrag aan 3 verschillende partijen: een deel is voor je energieleverancier, een deel gaat naar de netbeheerder en een deel krijgt de overheid. Je leverancier neemt alles in ontvangst en stort het nodige door.
Let wel: slimme thermostaten zijn doorgaans niet in staat om te communiceren met meerdere verwarmingscircuits tegelijk. Ze kunnen zones dus niet los van elkaar aansturen. Met zoneregeling kan dit wel: hiermee warm je afzonderlijke ruimtes enkel op waar en wanneer het nodig is. Een kleine ingreep met grote gevolgen voor je factuur.

Een andere oplossing is om je eigen verbruik eens kritisch onder de loep te nemen. Misschien heb je niet de meest zuinige warmteconfiguratie? Overweeg bijvoorbeeld om over te stappen naar een systeem op lage temperatuur: vloerverwarming is dan geen noodzaak, want intussen kan je je woning ook met radiatoren verwarmen op ultralage temperaturen. Of misschien verwarm je bepaalde ruimtes een hele dag lang, terwijl je er amper hoeft te zijn? In dat geval kunnen slimme thermostaten je helpen om energie te besparen.

Inspiratie

Elektrisch verwarmen, iets voor jou?
De pro's en contra's van elektrische radiatoren
1 februari 2019
Elektrische radiatoren
Checklist voor je badkamerrenovatie
5 dingen die je moet doen voordat je je badkamer renoveert
7 februari 2020
Badkamer
Ulow-E2
De eerste radiator op ultra lage temperatuur
1 februari 2019
Radiatoren
Ra ra radiator
Waar plaats je je radiatoren het best?
4 februari 2019
Radiatoren
Bouwplannen?
Kies je verwarming met dit stappenplan
16 mei 2019
Nieuwbouw
Koelen zonder airco
Zo blijft het thuis ook zonder airco lekker fris
3 september 2019
Warmtearchitectuur