Koelen zonder airco

Zo blijft het thuis ook zonder airco lekker fris
De hele zomer puffen en zweten, of toch maar investeren in een dure airco: het is een keuze die je liever niet wil maken. Gelukkig hoef je die knoop helemaal niet door te hakken, want ook via je centrale verwarming kan je je woning al goed afkoelen. Heb je thuis een warmtepomp of kan je een koelmachine bij je ketel plaatsen? Dan doorsta jij met vloerverwarming, radiatoren op ultralage temperatuur of slimme convectoren elke hittegolf.

Koelen met vloerverwarming

's Zomers kan er koud water door de leidingen van je vloerverwarming stromen, zodat de vloer en dus ook de ruimte enkele graden kan afkoelen. Terwijl airconditioning zorgt voor een onmiddellijke instroom van koude lucht, geniet je met vloerverwarming (of beter gezegd: vloerkoeling) van een constante, koele binnentemperatuur die aangenaam aanvoelt. Warmte en koelte voel je immers als eerste aan je hoofd en je voeten, waarna dat gevoel zich verder verspreidt in de rest van je lichaam. Voor een frisse, maar natuurlijke gevoelstemperatuur.

Koelen met radiatoren

Koude lucht door je radiatoren blazen? Dat klinkt niet zo vanzelfsprekend, en dat is het ook niet: de meeste 'gewone' radiatoren kunnen je woning enkel verwarmen. Maar met de Ulow-E2 van Radson, de eerste radiator die werkt op dezelfde lage temperatuur als vloerwarming, kan dat wél. Omdat je de radiator kan aansluiten op je warmtepomp, beschikt hij over een handige koelmodus. Zo kan je via de geïntegreerde ventilatoren een hoge kamertemperatuur met enkele graden verminderen. Heb je geen warmtepomp, maar wel nood aan wat frisse lucht? Met één druk op de knop zorgt de Summerbreeze-functie voor een aangename luchtcirculatie.
Tip: Heb je warmbloedigen én koukleumen in huis? Via zoneregeling kan je de kamertemperatuur voor elke ruimte afzonderlijk instellen. Handig als je partner het lekker warm wil in de werkkamer, maar jij intussen liever niet ligt te zweten in de zetel.

Koelen met convectoren

Wil je altijd thuiskomen in een heerlijk frisse woning en meteen ook heel wat besparen op je waterverbruik? Dan haal je best de Vido convector van Radson in huis. Die blaast niet enkel verfrissende koele lucht de kamer in via de ingebouwde ventilator, maar heeft daarvoor ook maar 5 tot 10% van de watercapaciteit nodig die een gewone radiator vereist. En omdat de warmtewisselaar een groot oppervlak heeft, gaat dat allemaal ook nog eens razendsnel.

Inspiratie

Vergelijk je verbruik
Verbruik jij meer of minder energie dan gemiddeld?
11 september 2019
Duurzaam wonen
Bouwtrends in 2019
7 trends die elke moderne woning sieren
11 september 2019
Nieuwbouw
Badmode
Zo kleed je je badkamer extramooi aan
31 januari 2019
Badkamer
Speeltijd
5 originele indoorspelletjes bij slecht weer.
30 januari 2019
Fun
Indoor-outdoor living
Waarom een leefveranda de moeite waard is
11 september 2019
Interieur inspiratie
Buiten bibberen, binnen opwarmen
Brrr... ook een koukleum? Zo blijft het lekker warm in huis
15 januari 2020
Warmtearchitectuur