Hoe zuinig is jouw huis?

Dit moet je weten over EPC, EI en BENG
Ga je bouwen of wil je de verwarmingsinstallatie van je woning vervangen? Dan heb je vast al kennisgemaakt met het zogenaamde Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) en de Energie Index (EI). Die geven aan hoe energiezuinig je huis is. Maar wat betekent dat concreet voor jouw (ver)bouwproject?

Wat zijn EPC en EI

Het EPC is een maat voor de energiezuinigheid van nieuwbouw. Voor bestaande woningen wordt de EI gehanteerd. De EPC en EI worden uitgedrukt in een getal: hoe lager het getal, hoe energiezuiniger je woning. En dat hangt van heel wat dingen af. Is je huis goed geïsoleerd? Valt er veel zon binnen? Hoe zit het met het rendement van je verwarmingsinstallatie? Je kunt de energiezuinigheid dan ook op veel manieren zelf beïnvloeden.

Hoe hoog mag je EPC of EI zijn

Sinds 2015 mag de EPC van je nieuwbouwwoning niet hoger zijn dan 0,4. Voor bestaande woningen ligt dat anders: de berekende EI-waarde wordt gekoppeld aan een energielabel. Is je woning energiezuinig, dan ligt de EI onder 1.20 en krijg je energielabel A. Woningen die iets minder zuinig zijn, krijgen een B, enzovoorts. Energielabel G is het minst zuinig.

Nieuwe regels vanaf 2020

Heb je plannen om te gaan bouwen? Let dan even op: per 1 januari 2020 veranderen de regels. De EPC wordt dan vervangen door de BENG (eisen voor bijna energieneutrale gebouwen). De BENG kijkt naar de maximale energiebehoefte van de woning, het gebruik van fossiele brandstoffen en het aandeel hernieuwbare energie.
Tip
Denk na over de plaatsing van je ramen om warmteverliezen te beperken: de oriëntatie, het type glas en de grootte kunnen een groot verschil maken.

Zo maak je je huis energiezuinig

Isoleer goed! Zo hou je je energieverbruik onder controle en kun je maar liefst de helft op je verwarmingskosten besparen.
Sta wel even stil bij de ventilatie in je woning: dat gaat in een goed geïsoleerd huis namelijk niet vanzelf. Het beste is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daarmee haal je frisse, gezonde buitenlucht in huis zónder warmte te verliezen.

Denk aan je verwarming

Hoe je warmte opwekt en afgeeft, is cruciaal voor de energiezuinigheid van je huis. Hou dus ook zeker rekening met deze tips:
  • Als je huis goed geïsoleerd is, kun je warmte opwekken via zuinige, hernieuwbare energiebronnen. Een warmtepomp is daarvoor heel geschikt.
  • Hoe lager het verschil tussen de opgewekte en afgegeven temperatuur, hoe kleiner het benodigde vermogen. Door een warmtepomp aan te sluiten op vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren combineer je een groot wooncomfort met een laag energieverbruik.
  • Door middel van zoneregeling zoals de Touch E3, waarbij je verschillende thermostaten in verschillende ruimtes plaatst, kun je elke kamer apart en dus extra zuinig verwarmen.
  • Isoleer de verwarmingsleidingen in ruimtes die je niet of zelden verwarmt (zoals een kruipruimte of de zolder).

Inspiratie

Koelen zonder airco
Zo blijft het thuis ook zonder airco lekker fris
3 september 2019
Warmtearchitectuur
De waarheid over warme voetjes
De pro's en contra's van vloerverwarming
1 februari 2019
Vloerverwarming
Indoor-outdoor living
Waarom een leefveranda de moeite waard is
11 september 2019
Interieur inspiratie
De kunst van de Feng Shui
Decoratietips voor meer geluk in huis
30 januari 2019
Interieur inspiratie
Droomfabriek
7 tips om beter te slapen
1 februari 2019
Slaapkamer