Moeite met indommelen? Misschien saboteer je je goede nachtrust zelf wel … Met deze 7 slimme slaaptips geraak je voortaan amper tot 10 spreekwoordelijke schaapjes. Welterusten!
En nee, we bedoelen niet dat je ’s avonds slaapverwekkende vetten à volonté op je bord moet scheppen zoals frietjes, pizza en chips. Als je zwaar dineert, kan je ongemak je wakker houden. Ook koffie, alcohol en nicotine consumeer je best met mate voor een goede nachtrust, want die zorgen ervoor dat je lichter slaapt.
Kruip elke dag op hetzelfde uur onder de lakens en zet ook je wekker op hetzelfde uur. Een vast slaapritme helpt je lichaam om natuurlijk wakker te worden. Uitslapen in het weekend? Doe je beter niet. Je ‘reset’ dan je slaapcyclus, en zo mis je die belangrijke meeting op maandagochtend misschien wel …
Een verhaaltje voor het slapengaan helpt niet alleen je kids beter in slaap vallen, ook jezelf! Als je elke avond hetzelfde ritueel hebt voordat je je bed induikt, zoals een boek lezen, een sessie yoga doen of een warm bad nemen, train je jezelf om sneller te slapen. Kan nog meer helpen: de geur van lavendel en klassieke of andere rustige muziek.
Net voor het slapengaan nog snel een serie checken of door je Instagram-feed scrollen? Geen goed idee. Smartphone- en tv-schermen geven blauw licht vrij, dat je brein stimuleert. Het is dus niet altijd de inhoud van die spannende WhatsApp-berichtjes die je wakker houdt … Verban twee uur voordat je gaat slapen alle schermen uit je buurt.
Wanneer je in slaap valt, daalt je lichaamstemperatuur lichtjes. Als je het te warm krijgt, kan je opnieuw wakker worden, dus zorg ervoor dat het in je slaapkamer ook wat koeler is. De meest slaapvriendelijke temperatuur is zo’n 18°C. Met zoneregeling kan je de temperatuur in elke ruimte perfect regelen: handig!
Urenlang woelen in bed zorgt ervoor dat je je bed als een stresserende plek ervaart. Sta liever op als je na ongeveer 30 minuten nog niet in slaap bent geraakt en doe iets ontspannends als lezen of een puzzel oplossen totdat je slaperig bent. Doe dit wel in een andere ruimte. Als je je slaapkamer als een oase van rust beschouwt, zal je sneller slapen.
De lokroep van je snoozeknop kan ’s morgens vroeg erg sterk zijn, maar die knop is tegelijkertijd een van de grootste vijanden van een goede nachtrust. Door telkens opnieuw in slaap te doezelen, geraakt je brein in de war en zo ervaar je elke ochtend als het ware een jetlag.