Ik wil een huis!

Wat je moet weten voordat je je eerste woning koopt
Stel: je bent al even aan het huren of je woont nog in Hotel Mama, maar op een dag besef je dat het stilaan tijd wordt voor een woning die helemaal van jou is. Misschien weet je precies wat je wil ... Maar misschien ook niet. Wat moet je weten voor je de sprong waagt? En vooral, hoe zorg je ervoor dat je geen spijt zal krijgen? Met deze checklist ben je van bij het begin goed voorbereid.
1. Wat mag het kosten?

Wellicht de allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: welk prijskaartje mag er aan je nieuwe thuis hangen? Door daar meteen al duidelijkheid rond te scheppen, vermijd je teleurstellingen en kan je je eisen bijstellen in functie van je budget. Ga na wat je eigen middelen zijn en breng een bezoekje aan de bank.
2. Waar wil je wonen?

De locatie van je nieuwe woonst bepalen, houdt meer in dan gewoon even kiezen tussen de stad en het platteland. Moet er openbaar vervoer in de buurt zijn? Wil je in een rustige woonwijk wonen of juist vlak bij winkels, restaurants en scholen? Is een overstromingsgevoelige omgeving voor jou een absolute no-go? Houd er rekening mee dat de locatie vaak een grote impact heeft op de kostprijs.
3. Wat zijn je eisen?

Wat mag er écht niet ontbreken in je droomwoning? Het is een goed idee om een lijstje te maken van je eisen, en vervolgens een onderscheid te maken tussen de absolute musts en zaken die louter mooi meegenomen zijn. Welke bouwstijl verkies je? Wil je een tuin? Hecht je veel belang aan een lage EPC-waarde? Is een garage echt nodig? Het zijn dingen waar je best goed over nadenkt.
4. Is verbouwen een optie?

Velen geven de voorkeur aan een instapklare woning of nieuwbouwproject. De vraag hiernaar is dan ook groot, waardoor je snel moet zijn en de kostprijs kan oplopen. Hoewel een renovatie nogal overweldigend kan klinken als je nog nooit een woning hebt gekocht, kan het een budgetvriendelijk alternatief zijn. Zeker als je kiest voor slimme oplossingen: wist je bijvoorbeeld dat je Radsons Ulow-E2 radiatoren op ultra lage temperatuur kan toepassen bij bijna elke warmtebron? Ideaal als je budget of de isolatie van je woning het vandaag nog niet toelaat om te investeren in een warmtepomp, maar in een latere fase wel.
5. Waarop moet je letten?

Zo, de zoektocht kan beginnen! Wanneer je een woning bezichtigt, ga je in eerste instantie best af op je gevoel. Zie je jezelf hier wonen? Super! Maar vergeet ook de technische kant van het verhaal niet. Is de centrale verwarming in goede staat? Zijn het dak, de ramen en de muren voldoende geïsoleerd? Is de ketel nog recent? Het kan je budget en energiefactuur allemaal de hoogte in jagen, zeker wanneer je eigenlijk geen verbouwplannen had. Tip: neem iemand mee die hier wat van kent, zodat je niets over het hoofd ziet.

Inspiratie

Zento warmtepomp
De duurzame oplossing voor een comfortabel huis
13 mei 2019
Warmtepompen
Richt je interieur slim in
Maak een kleine ruimte groter in 5 stappen
25 oktober 2019
Interieur inspiratie
Speeltijd
5 originele indoorspelletjes bij slecht weer.
30 januari 2019
Fun
Checklist voor je badkamerrenovatie
5 dingen die je moet doen voordat je je badkamer renoveert
7 februari 2020
Badkamer
100% babyproof
Een veilig huis voor klein & groot
30 januari 2019
Welzijn
Eerste Hulp Bij Renovatie
Hoe pak je je verwarming aan als je gaat verbouwen?
16 mei 2019
Renovatie