Wa-wa-warmtepomp?

10 antwoorden over de warmtepomp
De 10 meestgestelde vragen over de warmtepomp, in klare taal voor jou samengevat.
De 10 meestgestelde vragen over de warmtepomp, in klare taal voor jou samengevat.

Is alleen een warmtepomp genoeg om mijn woning te verwarmen?

Dat kan. Het is mogelijk om voor de verwarming van uw woning enkel gebruik te maken van een warmtepomp; een stand-alone oplossing. Deze is het meest geschikt voor nieuwbouw of grote renovaties met lagere energiebehoefte.

Simuleer jouw warmtebehoefte met onze handige calculator!

Zijn warmtepompen beter dan andere vormen van verwarming?

Warmtepompen bieden vele voordelen ten opzichte van andere soorten verwarming:

  • ze zijn goedkoper in gebruik,
  • geven tot drie keer meer warmte,
  • zijn veilig en zeer gebruiksvriendelijk,
  • stoten geen tot weinig CO2 uit en
  • gebruiken geen schadelijke koelmiddelen.

Wat maakt een warmtepomp rendabeler en financieel voordeliger?

Een warmtepomp produceert tot wel drie keer meer energie dan gebruikt wordt; dat is al een behoorlijke besparing op zich. Het rendement van een Zento kan oplopen tot wel 400% COP. De buitenlucht is een gratis bron voor het verwarmen van de woning. Voor gas en elektra moet wel betaald worden maar elektriciteit is, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, hernieuwbaar en kan opgewerkt worden door lucht, water en zon.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Dat hangt af van het aantal warmte-uren maar vooral ook het aantal start-stops. Een goed gedimensioneerde warmtepomp maakt minder start-stops en gaat zo gemakkelijk 30.000 warmte-uren mee; dat komt overeen met een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Kan een warmtepomp aangesloten worden op mijn bestaande verwarmingssysteem?

De Zento lucht- waterwarmtepompen zijn zeer geschikt voor toepassing in bestaande woningen. Er zijn namelijk geen ingrijpende aanpassingen voor nodig. In nieuwbouw zijn ze natuurlijk helemaal optimaal toe te passen. De meeste Zento warmtepompen kunnen worden aangesloten op alle merken ketels en alle energietypes (zelfs propaan en stookolie).

Geeft een warmtepomp ook warm water?

Een warmtepomp laat zich prima combineren met een boiler, die weer goed gecombineerd kan worden met zonnepanelen. Er zijn ook warmtepompboilers, die onafhankelijk van de warmtepomp zeer zuinig en milieuvriendelijk het water voor keuken, badkamer en wastafels verwarmen.

Kunnen warmtepompen ook koelen?

Jazeker! De meeste warmtepompen kunnen in warme zomermaanden ook voor koeling zorgen. Een lucht- en waterwarmtepomp kan actief koelen, door met een minimum aan energie warmte uit de woning te halen via vloerverwarming of ventiloconvectoren. Het werkingsproces van de warmtepomp keert gewoon om. Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is veel comfortabeler dan met een airco, want er is geen tocht of luchtverplaatsing.

Maken warmtepompen veel geluid?

Nee, warmtepompen zijn ontworpen om stil te zijn, met een zo laag mogelijk geluidsniveau. Op maximaal vermogen is dit vergelijkbaar met een normaal gesprek.

Werkt een warmtepomp ook in de winter?

Zelfs onder het vriespunt heeft buitenlucht nog steeds energie. Lucht van -10°C is relatief koud maar staat in contact met een veel kouder medium gemakkelijk energie (warmte) af.

De Zento warmtepompen werken bij -10°C op nog ongeveer driekwart van hun vermogen en ze doen zelfs tot – 20°C hun werk. In uitzonderlijke gevallen kunnen een reguliere verwarmingsketel of elektrische noodweerstand moeten bijspringen om aan de warmtevraag te voldoen.

Kan de Zento volledig energieneutraal zijn?

Jazeker. Door de lucht- en waterwarmtepomp te combineren met zonnepanelen, is ook de elektriciteit voor de aandrijving van de pomp ‘gratis’ (en hernieuwbaar), net zoals de warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald.

Bekijk hier alle Radson warmtepompen.

Inspiratie

De ideale warmtearchitectuur
Stap voor stap
30 januari 2019
Warmtearchitectuur
Koelen zonder airco
Zo blijft het thuis ook zonder airco lekker fris
3 september 2019
Warmtearchitectuur
Speeltijd
5 originele indoorspelletjes bij slecht weer.
30 januari 2019
Fun
Buiten bibberen, binnen opwarmen
Brrr... ook een koukleum? Zo blijft het lekker warm in huis
15 januari 2020
Warmtearchitectuur
Elektrisch verwarmen, iets voor jou?
De pro's en contra's van elektrische radiatoren
1 februari 2019
Elektrische radiatoren
Plan planeet
5 tips om écht duurzaam te wonen
30 januari 2019
Duurzaam wonen