Vergelijk je verbruik

Verbruik jij meer of minder energie dan gemiddeld?
Zijn jullie thuis absolute energievreters of net groene jongens en meisjes? Meet je eigen energieverbruik dan eens aan dat van een doorsnee Vlaams gezin. Maar hoe zit het dan juist met dat gemiddelde verbruik in Vlaanderen?

Zoveel verbruikt een gemiddeld gezin

In 2018 verbruikte een gemiddeld Vlaams gezin (denk aan twee volwassenen en één kind) 3166 kWh/jaar aan elektriciteit. Wat aardgas betreft, tellen we 14 541 kWh/jaar. Hoewel dit officiële cijfers zijn van de VREG, neem je ze best wel met een korreltje zout: elk gezin is immers anders, en niet iedereen maakt dezelfde energiekeuzes. Gezinnen met zonnepanelen halen dat gemiddelde elektriciteitsverbruik bijvoorbeeld flink naar omlaag. Hetzelfde geldt voor mensen die niet op gas verwarmen en zo dus veel minder aardgas verbruiken.

Kleine, doorsnee en grote verbruikers

Om een iets beter beeld te geven van het gemiddelde verbruik, deelt Eurostat verbruikers op in verschillende categorieën, zoals kleine, doorsnee en grote verbruikers. Of je een kleine of grote verbruiker bent, hangt af van meerdere parameters: je gezinssituatie, je comforteisen, de grootte en isolatie van je woning, de manier waarop je je woning verwarmt, ...

Gemiddeld elektriciteitsverbruik

  • Kleine verbruiker: 600 à 1200 kWh per jaar
  • Doorsnee verbruiker: 3500 kWh
  • Grote verbruiker (incl. verwarming): 7500 kWh

Gemiddeld aardgasverbruik

  • Kleine verbruiker (koken en warm water): 2326 tot 4652 kWh per jaar
  • Doorsnee verbruiker (incl. verwarming): 23 260 kWh per jaar
  • Grote verbruiker (incl. verwarming): 34 890 kWh per jaar
(Bron: Vreg)

Hoe weet je nu of je veel verbruikt?

Ben je alleenstaande en verwarm je niet op elektriciteit, maar verbruik je toch een pak meer dan een kleine verbruiker? Of verwarmen jullie thuis op aardgas, maar is jullie cijfer heel wat hoger dan dat van een doorsnee verbruiker? Dan kan je door een paar kleine of iets grotere aanpassingen wellicht veel besparen op je energiefactuur. Gewoon je radiatoren ontluchten kan bijvoorbeeld al veel helpen.
Wil je een groter verschil maken? Dan kan je de isolatie van je woning aanpakken of uitkijken naar een duurzamere warmtebron, al dan niet in combinatie met vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur. Overweeg ook zoneregeling: zo kan je ruimtes afzonderlijk verwarmen, enkel wanneer dat effectief nodig is.

Inspiratie

Zo gebruik je Touch E3
Alles over de handige warmte-app van Radson
23 januari 2020
Zoneregeling
Ra ra radiator
Waar plaats je je radiatoren het best?
4 februari 2019
Radiatoren
Radiatoren op de rooster
De pro's en contra's van radiatoren
1 februari 2019
Radiatoren
Wa-wa-warmtepomp?
10 antwoorden over de warmtepomp
13 mei 2019
Warmtepompen
Isolatietips voor verbouwers
Wat je moet weten als je je woning goed wil isoleren
23 januari 2020
Renovatie
Buiten bibberen, binnen opwarmen
Brrr... ook een koukleum? Zo blijft het lekker warm in huis
15 januari 2020
Warmtearchitectuur