Duurzamer leven, da’s goed voor het milieu én je portefeuille. Maar hoe spring je precies bewuster om met de planeet? Begin met de plaats waar je wellicht het vaakst te vinden bent? Jep, je woning!
Je tv die steeds op stand-by staat, ongebruikte opladers die in het stopcontact blijven zitten ... Het zijn kleine dingen die alles bij elkaar je energieverbruik stevig verhogen. Ga op jacht naar stille verbruikers in huis en schakel ze uit.
Hou eens een week lang bij hoe veel vuilniszakken jullie thuis volproppen, en om wat voor afval het precies gaat. Veel groenten en fruit? Overweeg een composthoop in de tuin. Vooral plastic? Probeer je boodschappen dan eens te doen in een verpakkingsvrije supermarkt, waar je je eigen herbruikbare potjes mee naartoe neemt.
Er zijn vandaag tal van technologieën op de markt waarmee je flink kunt besparen op je verbruik en factuur. Denk aan slimme lampen die verbonden zijn met je wifi en die automatisch uitschakelen wanneer je je woning verlaat. Ook zoneregeling, waardoor je verschillende kamers afzonderlijk kunt verwarmen, is daar een mooi voorbeeld van.
Als je echt een groot verschil wil maken, kies je best voor hernieuwbare energiebronnen om je woning te verwarmen. Heb je het budget en past het binnen de mogelijkheden van je (ver)bouwproject, dan zijn zonnepanelen of een warmtepomp zeker een aanrader. Geen optie? Haal dan een gascondensatieketel in huis: met een rendement tot wel 110% benaderen dit soort ketels het vermogen van een warmtepomp.
Om zo weinig mogelijk energie te verbruiken, kun je een goed geïsoleerde woning op lage temperatuur verwarmen. Vloerverwarming en ultra lage temperatuurradiatoren (zoals de Ulow-E2 radiator van Radson) werken al op een temperatuur van 35°C. Maar ook bij renovatieprojecten kun je energiezuinige keuzes maken. Werk bijvoorbeeld met slimme elektrische radiatoren, die zichzelf uitschakelen als er een raam openstaat. Of gewone radiatoren die een efficiënt stookregime en een hoger energierendement toelaten.