Plan planeet

5 tips om écht duurzaam te wonen

Duurzamer leven, da’s goed voor het milieu én je portefeuille. Maar hoe spring je precies bewuster om met de planeet? Begin met de plaats waar je wellicht het vaakst te vinden bent? Jep, je woning!

1.

Start met kleine stapjes

Je tv die steeds op stand-by staat, ongebruikte opladers die in het stopcontact blijven zitten ... Het zijn kleine dingen die alles bij elkaar je energieverbruik stevig verhogen. Ga op jacht naar stille verbruikers in huis en schakel ze uit.

2.

Verklein je afvalberg

Hou eens een week lang bij hoe veel vuilniszakken jullie thuis volproppen, en om wat voor afval het precies gaat. Veel groenten en fruit? Overweeg een composthoop in de tuin. Vooral plastic? Probeer je boodschappen dan eens te doen in een verpakkingsvrije supermarkt, waar je je eigen herbruikbare potjes mee naartoe neemt.

3.

Benut slimme technologieën

Er zijn vandaag tal van technologieën op de markt waarmee je flink kunt besparen op je verbruik en factuur. Denk aan slimme lampen die verbonden zijn met je wifi en die automatisch uitschakelen wanneer je je woning verlaat. Ook zoneregeling, waardoor je verschillende kamers afzonderlijk kunt verwarmen, is daar een mooi voorbeeld van.

4.

Kies voor hernieuwbare energie

Als je echt een groot verschil wil maken, kies je best voor hernieuwbare energiebronnen om je woning te verwarmen. Heb je het budget en past het binnen de mogelijkheden van je (ver)bouwproject, dan zijn zonnepanelen of een warmtepomp zeker een aanrader. Geen optie? Haal dan een gascondensatieketel in huis: met een rendement tot wel 110% benaderen dit soort ketels het vermogen van een warmtepomp.

Tip
De Ulow-E2 werkt op ultra lage temperatuur. Goed voor het milieu én je portefeuille!

5.

Verwarm op lage temperatuur

Om zo weinig mogelijk energie te verbruiken, kun je een goed geïsoleerde woning op lage temperatuur verwarmen. Vloerverwarming en ultra lage temperatuurradiatoren (zoals de Ulow-E2 radiator van Radson) werken al op een temperatuur van 35°C. Maar ook bij renovatieprojecten kun je energiezuinige keuzes maken. Werk bijvoorbeeld met slimme elektrische radiatoren, die zichzelf uitschakelen als er een raam openstaat. Of gewone radiatoren die een efficiënt stookregime en een hoger energierendement toelaten.

Inspiratie

Tijd voor nieuwe radiatoren?
5 goede redenen om je radiatoren te vervangen
3 september 2019
Radiatoren
Zo gebruik je Touch E3
Alles over de handige warmte-app van Radson
23 januari 2020
Zoneregeling
Indoor-outdoor living
Waarom een leefveranda de moeite waard is
11 september 2019
Interieur inspiratie
Moet je vloerverwarming ontluchten?
Onderhoud bij vloerverwarming
16 december 2019
Vloerverwarming
Radiatoren op de rooster
De pro's en contra's van radiatoren
1 februari 2019
Radiatoren
Elektrisch verwarmen, iets voor jou?
De pro's en contra's van elektrische radiatoren
1 februari 2019
Elektrische radiatoren