Buiten bibberen, binnen opwarmen

Brrr... ook een koukleum? Zo blijft het lekker warm in huis
Ben jij ook zo iemand die in deze tijd van het jaar liefst van al een winterslaap op de Bahama's zou houden? Ach, no shame, het leven is altijd een beetje moeilijker als de temperaturen onder nul zakken. Gelukkig kunnen koukleumen als jij (en wij) in ieder geval rekenen op een heerlijk warm huis. Met deze 5 tips komt de winterprik jouw woning niet binnen!

1. Ga op zoek naar tochtgaten

Je houdt ramen en deuren potdicht, maar blijft toch voortdurend rillen? Dan kan het zijn dat de kou toch haar weg naar binnen heeft gevonden. Speur naar spleten en gleuven en zorg dat dat frisse windje op veilige afstand blijft: met een tochtrol of tochtstrips maak je vloeren, ramen en deuren 100% winddicht.
2. Overweeg zoneregeling of vloerverwarming

Met zoneregeling kan je de temperatuur afzonderlijk regelen voor elke ruimte in huis. Maar je kan er kamers ook mee voorverwarmen: kijk je uit naar een hete douche na die frisse winterwandeling, dan kan je je badkamer op de terugweg alvast een graadje warmer maken. Daarnaast is ook vloerverwarming ideaal voor koukleumen. Altijd zalig warme voetjes!

3. Geef radiatoren alle ruimte

Misschien had je destijds wel een goede reden om je zetel pal voor de radiator te plaatsen, maar daar kan je 's winters weleens spijt van krijgen. Zitmeubels, gordijnen en andere objecten in de buurt van je radiator zijn soms obstakels voor de circulatie van warme lucht. Wil je maken dat het op ieder plekje lekker warm is, dan geldt: laat je radiatoren ademen!

4. Laat je niet te veel gaan

De thermostaat bij thuiskomst keihard naar 24 graden draaien in de hoop dat je huis net een tikkeltje sneller opwarmt? Herkenbaar, maar doe je beter niet. Voor je het weet is je hele huis één gloeiend hete sauna. Vooral je slaapkamer heeft daar geen baat bij: een temperatuur van 18 graden is het meest geschikt als je de volgende ochtend fris en monter wil opstaan.

5. Gun jezelf wat verwennerij

Soms zijn de kleine dingen het meest effectief. Je hoeft bij de minste rilling dus niet per se de grote middelen boven te halen: een fleecedekentje, een warme chocomelk en je favoriete winter movie zijn vaak al hartverwarmend genoeg. Geniet ervan!

Inspiratie

Isolatietips voor verbouwers
Wat je moet weten als je je woning goed wil isoleren
23 januari 2020
Renovatie
Droomfabriek
7 tips om beter te slapen
1 februari 2019
Slaapkamer
Zento warmtepomp
De duurzame oplossing voor een comfortabel huis
13 mei 2019
Warmtepompen
Ulow-wablief?
5 vragen (én antwoorden) over de Ulow-E2
25 oktober 2019
Duurzaam wonen
Tijd voor nieuwe radiatoren?
5 goede redenen om je radiatoren te vervangen
3 september 2019
Radiatoren
De toppers van 2019
Op een rijtje: de populairste radiatoren van 2019
15 januari 2020
Radiatoren